Malacky sú na možný príchod investície Amazonu pripravené

19.03.2014 Malacky

Bratislava 19. marca (TASR) – Ponuka lokality v Malackách je pre americkú spoločnosť Amazon výbornou alternatívou a silnou konkurenciou.

Uviedol to dnes pre TASR primátor mesta Malacky Jozef Ondrejka po tom, čo poslanci mestského zastupiteľstva v Brne v utorok (18. 3.) opäť odmietli výstavbu logistického centra tejto internetovej spoločnosti pri juhomoravskej metropole.

Pôvodne bol problémom najmä neexistujúci diaľničný privádzač, teraz poslanci diskutovali o územnom pláne a neoprávnených stavebných prácach na pozemkoch pod plánovanou halou. Z 55 členov zastupiteľstva pre výstavbu hlasovalo 25, pričom na súhlas bolo potrebných aspoň 28 hlasov. Mnohomiliónová investícia má priniesť vyše 2000 pracovných miest.

O Malackách sa už dlhšie hovorí ako o jednej z možných lokalít pre sklad Amazonu.

"Priemyselný park zóny C v Malackách je v súlade s platným územným plánom maximálne pripravený pre príchod investorov. Pozemky sú majetkovo-právne vysporiadané, v zóne je kompletne vybudovaná infraštruktúra, je v priamom dotyku s diaľnicou D2 a na výstavbu hál sú vydané a platné stavebné povolenia. Teda investor môže okamžite začať s výstavbou," zdôraznil Ondrejka s tým, že z tohto pohľadu je ponuka lokality v Malackách pre Amazon výbornou alternatívou a silnou konkurenciou. "Ale som presvedčený, že ani Brno, ani Česká republika boj o túto investíciu nevzdáva," dodal.

"HB Reavis nijako nehodnotí rozhodnutie brnianskeho zastupiteľstva a možný vplyv na rozhodovanie o lokalite, kde bude tento veľký logistický areál umiestnený. Naďalej platí naša ponuka dvoch priemyselných, respektíve logistických zón v Malackách a Ostrave-Mošnove, o využití ktorých rokujeme prostredníctvom strategického partnera, ktorý patrí medzi najväčších európskych developérov logistických a priemyselných zón," povedal pre TASR Ladislav Pavlík, hovorca spoločnosti HB Reavis, ktorá ponúka pozemky pre výstavbu centra pri Malackách.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) sa k prípadným rokovaniam s Amazonom v tomto štádiu nevyjadruje.

Česko chce od spoločnosti Amazon, aby stavala v Mošnove

Vedenie mesta Ostravy znovu vyzve americkú internetovú obchodnú spoločnosť Amazon, aby plánované logistické centrum, ktoré Brno na svojom území nechce, postavila v ostravskej priemyselnej zóne v Mošnove na Novojičínsku. Uviedol to ostravský primátor Petr Kajnar. Informoval o tom server Novinky.cz.

"O prítomnosť Amazonu v regióne sme mali záujem a ten stále trvá. Mošnovská priemyselná zóna má kvalitnú infraštruktúru, dopravné spojenie vrátane letiska a aj napojenie na železnicu," uviedol primátor.

Hajtman Moravskosliezskeho kraja Miroslav Novák denníku Právo dnes povedal, že už v utorok (18.3.) po odmietnutí mesta Brna kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku s tým, že záujem Ostravy o výstavbu logistického centra v Mošnove stále trvá.

"Kraj už v minulosti s vedením Amazonu rokoval a vedenie vtedy preferovalo Brno. Uvidí sa, čo bude teraz, keď ich Brno odmietlo. Ostrava je momentálne oficiálnou ponukou Českej republiky pre Amazon," zdôraznil Novák s tým, že prácu by v logistickom sklade mohlo nájsť ať 2000 ľudí, čo by kraju trpiacemu vysokou nezamestnanosťou veľmi pomohlo.

Štátna agentúra CzechInvest ponúka Amazonu okrem Ostravy aj ďalšie lokality, uviedol dnes minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Ide napríklad o lokality v Moravskosliezskom, Plzenskom, Zlínskom a Juhomoravskom kraji.


Hajtman Južnej Moravy spustil záchrannú misiu, aby sklad Amazonu bol v Brne

Hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek spustil akciu, ktorá by mala zachrániť investíciu firmy Amazon pre mesto Brno. Po tom, ako pôvodný variant zamietlo mestské zastupiteľstvo, rozbehol rokovania o novej ponuke na vybudovanie skladu v Brne na inom mieste. Informoval o tom server iDNES.cz.

Podľa Haška ide o záchrannú misiu, ktorá je nevyhnutná, pretože v hre je miliardová investícia a vznik minimálne 1500 pracovných miest. "Ide o to, či to, čo je k dispozícii, bude zodpovedať záujmom Amazonu," povedal Hašek, pričom zdôraznil, že ide o lokalitu na území Brna. O akú lokalitu by mohlo ísť, zatiaľ spresniť nechcel.

O tomto variante plánuje rokovať aj s CzechInvestom. Najbližšie krajské zastupiteľstvo bude 24. apríla, ale Hašek je pripravený zvolať ho aj mimoriadne, ak by rokovania s Amazonom boli úspešné.

Už v utorok (18.3.) premiér Bohuslav Sobotka povedal, že vláda ponúkne spoločnosti Amazon iné lokality na výstavbu skladu. "Veľmi ma to mrzí. Je to pre Brno a Južnú Moravu veľká premárnená šanca," povedal Sobotka. To ale ešte nebolo jasné, že jedným z variantov je opäť Brno, nie však na mestskom pozemku, ale na pozemku kraja.
 

Vyberte región